Surfa på den positiva vågen

Jag känner att det bubblar och sjuder av positiva känslor hos vårt näringsliv i Inlandet, känner ni det också?

smiley-1773987_1920

Jag blir varje dag positivt överaskad och förvånad över att mina sanningar inte stämmer. Kan det vara så att vi hela tiden blir matade om våra geografiska avstånd, våra demografiska utveckling och vår enorma kompetensbrist i negativ bemärkelse hela tiden. Vårt näringsliv är inte out there i det nya hippa och globala det vill säga de fem mega trenderna, globalisering, urbanisering, digitalisering, hållbarhet och kompetens.

Få se nu… är vi globala? många skulle nog säga…inte tillräckligt, det är därför det kommer initiativ hela tiden med ett internationaliseringsperspektiv. Urbaniseringstreden kan vi ju bara hoppa över när stora delar av Västerbotten definieras som gles, glesbygd. Digitalisering medför att arbetstagare sägs upp och ersätts av robotar. Hållbarhet med definitionen, dyra certifieringar. Kompetens, var finns den?

Men vänta nu, vems sanning är det? och vems normer säger att inlandet inte följer megatrenderna? Jag skulle vilja att ni följer med mig nu och surfa på den positiva vågen som brusar fram över inlandet.

Globalisering, många av våra företag finns på en global marknad genom export eller import av varor eller tjänster, från det lilla företaget ute i byn med en e-handel eller industrin som exporterar och konkurrerar på en global marknad, vilket gör att de måste ligga i framkant i kvalité, kvalité är något vi kan i inlandet.

Urbanisering, vem har hittat på det? vi bor billigare, vi kan driva företag mer kostnadseffektivt, vi samarbetar mer med andra företag, vi har trognare arbetskraft och vi värnar om varandra. Det pratas mycket om att service försvinner ute i landsbygden, jag har sett det förr och jag ser det igen att näringslivet kliver in och bygger upp den service människor behöver för att trivas, för något vi har gott om det är livskvalité.

Digitalisering, nu kommer möjligheten att sitta i Risberg och styra en kran i Göteborg, tänk vilka möjligheter som kommer att gynna vår glesbygd. Vi kan sälja våra kvalitets produkter över hela världen vi kan bli världsbäst helt enkelt.

Hållbarhet, vi lever i skog, fjäll och natur. Den kompetens som finns inom hållbarhets området är stort och här kan vi utveckla och skala upp och visa andra länder hur man på ett klimatsmart sätt kan bedriva näringsverksamhet.

Kompetens, vi står med öppna armar och välkomnar utlandsfödda till vår region, senast igår hörde jag en företagare som letade efter ritare inom byggsektorn gärna med utlandsbakgrund, det värmer i hjärtat och vilken tillgång våra flyktingar är, de kommer att berika vår region. Jag tror att kompetensen kommer vi att hitta bara vi ser möjligheterna.

skarmklipp

I onsdags presenterade närings- och innovations ministern Sveriges innovationsområden, Testbädd Sverige och jag kan konstatera att den finns i Inlandet. Förarlösa fordon testas i den mest digitaliserade gruvan Kristineberg- Lycksele, ekologiskt byggande på höjden i trä starta inom kort i Bjurträsk- Norsjö, och e-hälsa, glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Vi är bra, vi är i framkant och vi är bäst! nu surfar vi på de stora vågorna.

Vid tangentbordet

Beatriz Axelsson affärscoach Norsjö

 

 

Beatriz Axelsson

2 kommentarer

olov Publicerades 09:17 - 16 december, 2016

Tror allt fler kommer att se det du ser-!! bara vi kan hjälpas åt👍

    Beatriz Axelsson Publicerades 09:28 - 16 december, 2016

    Absolut! det ska vi göra Olov 🙂