Det finns inga problem, bara lösningar. En mening som väldigt många använder. Det låter nästan att man inte få ha problem, att det bara finns plats för utmaningar och lösningar. Men är det så? Ska det vara så?
För några veckor sen gjorde jag en problemanalys hos ett företag. Meningen var att hitta de problemen som hindrade företaget från att utveckla. Det första en av ägaren sa var: ”Jag vet inte om företaget har problem, jag tänker bara i lösningar”. Hade varit bra för mig, hade varit färdigt med jobbet utan att jobba. Men så enkelt var det inte.

För varje problem finns en lösning Bild tagen från: http://www.everydayinterviewtips.com/3-problem-solving-strategies-you-need-to-be-aware-of/
Lösningar, problem och utmaningar är tre saker som hänger ihop med varandra. Det har varit, och är fortfarande, populärt att säga att det inte finns problem, bara utmaningar. Jag försöker alltid förklara skillnaden med ett exempel. En utmaning är någonting som att bestiga Mount Everest. En väldig stor utmaning som inte alla klarar av. En utmaning är alltså någonting som man inte alltid lyckas med. Ett problem är någonting som har en lösning (även om det kan vara en utmaning att hitta lösningen). Problemet kan alltså ha en utmaning i sig.
Inom Lean Six Sigma, vilket är en metod för att göra process effektivare, börjar man alltid med att beskriva problem. Utan problem vet man inte heller vad man ska jobba med och hur man ska mäta det man gör. Inom den här metoden accepterar man att alla har problem, det är någonting som hänger ihop med livet.
Så vad ska man göra med problem? Börja beskriva alla problem genom att använda dig av en teknik som använder sig av 6 frågor. Vad är problemet? Hur vet man att problemet finns? När uppstår problemet, i vilken del av processen? Vem är inblandade? Vart uppstår problemet? Och sista frågan är varför är det här ett problem?
Genom att använda dessa frågor får man en väldigt bra kunskap om problemet. Det ger en bra grund för att bestämma vad nästa steg blir. Vilka mål man kan sätta, vilka processer man ska undersöka och analysera. Har man inte analyserat problemet tillräckligt, kan det vara så att man försöker lösa någonting som inte ens är orsaker problemet.
Det är en utmaning att utveckla företaget hela tiden och att hitta lösningar för alla problem som finns inom företag. Men det är en utmaning som gör att man hela tiden ligger i framkanten och gör att man kan ha succé.
Så undvik inte ordet problem i din organisation. Det är någonting helt naturligt. Ser det som en utmaning att utveckla hela tiden genom att hitta lösningar för problem som uppstår. Vill du ha hjälp med att identifiera problem inom ditt företag? Ta kontakt med en av affärscoacherna. Vi kan hjälpa dig med hela din utvecklingsprocess.
Related Posts