Målare lämnar över penseln till nästa generation

Målare lämnar över penseln till nästa generation

Örjan Bergström. Foto: Aleksandra Simanovskaya

I höstas arrangerade Näringslivskontoret i Malå två workshops om ägarskifte. Leif Bergström, 68 år som hade drivit  målerifirman Bergströms måleri i Adak sedan 1983 deltog i workshopen som riktade sig mot de som vill sälja sitt företag och hans son Örjan Bergström, 42 år deltog i workshopen som riktade sig mot potentiella köpare.

Företaget Bergströms måleri med 3 anställda har sin bas i Adak och utför måleritjänster runt om i Västerbotten, Norrbotten och även i övriga Sverige. 

 – Ja vi är egentligen 3,5 anställda, säger Örjan skämtsamt. Pappa jobbar egentligen inte längre men hjälper till med pappersjobb och räknar på offerter.

Örjan berättar att pappa Leif fortfarande kommer till morgonfikat nästan varje dag och det är något Leif tycker är helt ok. – Själva målaryrket kan jag men jag har fortfarande mycket att lära av honom när det gäller företagarbiten. – Pappa är oerhört skicklig när det gäller att räkna på jobb. Ibland räknar vi bägge två på en offertförfrågan för att se att jag är rätt ute och oftast hamnar vi inte så långt ifrån varandra, trots att vi räknar på olika sätt och det är en trygghet för mig.

Viktigt att ha familjens stöd och att ta hjälp

Örjans fru är en viktig person till varför han valde att ta över företaget. Hade jag inte fått hennes stöd hade jag inte gjort det. Örjan har också fyra barn och det är en bidragande faktor till varför han har valt att leja bort bokföring och fakturering.

Vi har haft stor hjälp av Revisorscompaniet. Hon som hjälper oss med våra papper är ett fantastiskt stöd, berättar Örjan och fortsätter att i samband med ägarskiftet är det är mycket pappersjobb som skall göras och då är det en trygghet att ha professionell hjälp.

När jag frågade Örjan om han och hans far har gjort några lärdomar som de vill dela med sig av svarade han:

Skall man driva ett företag är det såklart en fördel om man är intresserad av företagande men vad är det värsta som kan hända? Våga prova! Men det viktigast är nog att se till att börja i tid och att låta processen ta tid. Om det behöver ta 7 år så låt det ta 7 år.

Hemsida: bergstrommalare.se

Foto: Leif Henningsson
Marianne Lindgren

Projektkommunikatör i NiMR, Näringslivsutveckling i Möjligheternas region.