M. Bergmans Fisk – ett populärt besöksmål utanför Vilhelmina

M. Bergmans Fisk – ett populärt besöksmål utanför Vilhelmina
När vi närmade oss M. Bergmans Fisk AB som ligger väldigt strategiskt mellan Vildmarksvägen/Sagavägen och E45 och Inlandsbanan, kom rälsbussen längs Inlandsbanan. Rälsbussen var fullsatt av resenärer som klev av på Bergmans alldeles egna tågperrong.

Att driva en restaurang, som blivit ett besöksmål för semestrande, glada människor, fulla av äventyrslust och som kan kliva av på den alldeles egna perrongen är få förunnat. 

Prisbelönt röding

Martin berättar gärna om sin verksamhet och visar upp sitt rökeri, där det för dagen röks röding.

Denna röding har vunnit medalj av ädel valör vid senaste svenska mästerskapen i mathantverk och den serverades med stolthet till Sveriges konung, vid hans besök i Vilhelmina förra året.

-Vi förädlar råvaror som finns i våra trakter, berättar Martin. Många gånger så är det den vildfångade fisken som står på menyn och den köps in av ortens fiskare efter tillgång.

Egna råvaror är basvaror i restaurangen

I restaurangen serveras rätter där de egna produkterna är basvaror, som exempel pizza med den rökta rensteken, sallader med de rökta fisk och skaldjursprodukterna och företagets berömda dressingar. Martins Pepparlax är vida berömd och var den första prisbelönta produkten i samlingen.

Gymnasieutbildningen förde Martin till Vilhelmina

-Jag är uppväxt i en fiskarfamilj, men kom till Vilhelmina som tonåring för att gå det populära Jakt- och fiskeprogrammet på Malgomajskolan, får vi också veta.

Här trivdes jag så bra, så jag ville stanna kvar, men jag måste ju försörja mig på nåt sätt, fortsätter han. Provade med ett liv som konstnär, men det blev inga stora inkomster, så jag upptäckte att det fanns en stor efterfrågan på rökt fisk och konsten att röka fisk har jag fått lära mig under min uppväxt vid havet. Det var starten på mitt företag, som idag har ett flertal prisbelönta produkter och som ständigt utvecklar nya smaker och produkter.

Fredagar under vintersäsongen serveras den populära sushin. Naturligtvis en norrländsk, ja till och med lappländsk variant av den alltmer populära rätten.

–Vi gör självklart sushi på röding, sik och abborre, det ska vara lokala råvaror, avslutar Martin vår rundvandring.

Här hittar du en matupplevelse som blivit en attraktion! 

Vi ser framemot nya läckra produkter att provsmaka i framtiden.

Kristina Axelsson