Hällqvist Dyk – ett ungt, nytt, spännande företag

Hällqvist Dyk – ett ungt, nytt, spännande företag

Hallqvist Dyk AB, är ett nystartat företag i en annorlunda och spännande bransch. Oskar Hällqvist, snart 26 år, är ägare till företaget.

Själv tycker han inte att han har ett mer spännande jobb än andra, då det han egentligen jobbar med är ganska likadant som vad en byggarbetare eller hantverkare gör på land. Anläggningsdykare är den korrekta titeln och han beskriver sitt jobb som ett lagarbete.

– Vi jobbar i dyklag där det finns en person under vatten som utför monteringar, bygger formar, gjuter, svetsar, inspektioner mm. En dykskötare ser till att serva dykaren och vara beredd att dyka i om det skulle uppstå någon komplikation. Dykledaren övervakar hela operationen, har kommunikation med dykare och dykskötare, samt håller koll på att lufttillförsel mm fungerar som det ska till den som finns under vatten. Dyklaget turas sen om med de olika momenten för det går inte att befinna sig under vattenytan hela arbetsdagen, berättar Oskar.

Det började med sportdykning

Allt började med att Oskar, som tjugoåring, åkte iväg på en ”working holiday” till Australien. Där jobbade han sig runt och försörjde sig på de jobb som fanns. Han köpte en bil tillsammans med en kompis och började lite smått med sportdykning. Han testade den fantastiska dykningen vid Stora Barriärrevet och det gav mersmak.

Efter att ha fortsatt att utbilda sig inom sportdykningen hamnade han i Mexico och jobbade som Divemaster.

Nu var framtiden utstakad och när återvände till Sverige, så var det självklart att han skulle ha dykning som sitt yrke. Det blev utbildning i Oslo och sen fortsatt jobb, runtom i Norge i två år. Stavanger var utgångspunkten, men uppdragen fanns i hela landet.

Hemlängtan blev större och efter en längre period med projektjobb i Oslo bestämde han sig för att hemorten Vilhelmina lockade igen.

Att bli företagare var inte planerat, men efter flera olika uppdrag kändes det lockande att ta steget att själv styra sitt liv.

Då Oskar är ung och ny företagare tog han kontakt med NiMR och fick hjälp med coachande samtal.

– Tanken var att börja jobba lite mindre, men så har det inte varit hittills, säger Oskar, som nu dyker i de svenska vattnen med mycket sämre sikt än i de klara vattnen i Norge.

– Det känns bra att vara på hemmaplan igen, avslutar han.

Kristina Axelsson