Hållbarhetsfrukost i Arjeplog med Martin Hedberg

Hållbarhetsfrukost i Arjeplog med Martin Hedberg

När solens strålar just börjar nudda trädgrenarna som glittrar av frost efter nattens kyla, träffas företagare i Arjeplog för att tillsammans lyssna på en föreläsning om Klimat och Hållbarhet. Elden sprakar hemtrevligt i mitten av den fina kåtan på Kraja Hotell och Camping och stämningen är på topp.

Martin Hedberg är en svensk meteorolog, hängiven att förstå klimatkomplexiteten och förhållandena mellan mänsklig insikt och framtidsscenarier. Martin kommunicerar klimatvetenskap, behovet av systemförändringar och brådskan att mildra och anpassa våra samhällen till en livsstil som inte hotar det framtida livet på denna vackra planet, det hem vi delar med alla andra livsformer.

Nyligen har Martin släppt en bok (Extremt väder) tillsammans med förlaget Max Ström.

Intresset för denna föreläsning var stor och det kom deltagare från flera olika företag i Arjeplog, av flera olika anledningar. tex. Skulle en Hållbarhetsplan för ett företag skrivas och denna föreläsning skulle bli en bra start till det arbetet.

Vi lär oss vikten av att tänka klimatsmart, att forskare, politiker och ledare i hela värden haft dessa prognoser i nästan 50 år, men inte agerat efter dem, och att vi måste göra någonting åt denna fråga nu, då förändringen går betydligt fortare nu än vad den gjorde tidigare. Vi får även veta att vi nu har en medeltemperatursökning på ca 4 grader. Många tänker att fyra grader är inte så mycket, men Martin visar oss att tar man ner medeltemperaturen lika mycket minus som vad vi nu är plus, pratar vi helt plötsligt om den istiden som var för mer än 10 000 år sedan.

Föreläsningen avslutas med frågan:

Vad kan vi som enskild person göra, för att förbättra vårt klimat?

Svaret vi får är: Sluta vara enskild!

Vi tror att alla personer och företagare går ifrån denna föreläsning med väldigt blandade känslor. Både med en liten klump i magen över hur vi påverkar jorden, men även med ett stort driv till att börja tänka mer klimatsmart.

Sophie Olsson

Projektledare / Affärsutvecklare, Argentis AB

Sophie Olsson