Från idé till succe

Satsningen Möjligheternas Region stöttar innovatörer, idéutvecklare och företagare som har en idé de vill utveckla. Exempel på detta fick vi en härlig kväll i Åsele då vi hade samlat intresserade till en inspirationskväll på temat innovationer.

Exempel från kvällen

Innovatören och företagaren Marika Niklasson från Lappland Mejeri, som har utvecklat georgisk ost på svensk mjölk med många utmaningar under utvecklingsprocessen innan den blev en färdig produkt. Idag finns produkten på ett flertal ICA-butiker och gårdsbutiker runt om i Västerbotten.

Coompanion som jobbar med sociala innovationer visade exempel på som möter behovet av samhälleliga utmaningar. Exempel som visades var delbar.nu som samlar de som hellre delar med sig och vill låna av varandra än köper allt eget, alltifrån gräsklippare, skruvdragare, symaskiner, saker du inte använder varje dag. Ett annat exempel var appen Be My Eyes där synskadade kan få hjälp av volontärer att läsa information när deras egna ögon inte klarar av det.

Länsstyrelsen berättade om olika stöd till innovationer som man kan söka hos dem. Det finns dels en innovationscheck (max 50 000 kr)som första stöd idéutvecklingsprocessen och sedan även ett innovationsbidrag (max 1,2 miljoner kr) för framtagande av ny produkt eller tjänst.

Innvovationsforskaren Gert Öhman som har specialiserat sig på idéutveckling och både utvecklar egna produkter och stöttar andra i processen. Gert har ett stort antal patent på sin meritlista, däribland en enkel avståndsmätare, en bår för säker och effektiv räddning och en livrem för undervattensjägare kallad Blixtspännet.

Gert tillsammans med Karl W Sandberg kommer att hålla i en workshop-serie här i inlandet med 4 träffar under oktober till december. Se mer info nedan och varmt välkommen att anmäla dig:

Bild inn

Ulrica Burman