”Fem viktiga” om du funderar på att sälja ditt företag!

”Fem viktiga” om du funderar på att sälja ditt företag!
Många säger att det tar tid att sälja sitt företag – egentligen inte! Det är om man vill få det pris man tycker företaget är värt och vill skapa bra förutsättningar för företaget, sig själv och för köparen att lyckas vid ägarskiftet. Då behöver du börja planera i tid!

Affärscoacher och företag har deltagit på en workshopdag med information om vad man som företagare behöver tänka på när man ska sälja eller överlåta sitt företag om man vill att det ska bli så bra som möjligt. Denna vecka är det vi som jobbar i NiMR på Sorsele kommun som sköter bloggen och vi tänkte sammanfatta informationen från workshopen till fem punkter:

 1. Börja i tid om du vill få så bra försäljningspris som möjligt! Skatteplanering, samtal med familjemedlemmar och avtalsfrågor – allt tar längre tid än man önskar.
 2. Ensam är inte stark så bygg ett bra team!
  Se till att ta hjälp av familj, styrelsen, andra företagare, finansiärer – be om hjälp!
 3. Skapa ordning och reda i bolaget så köparen har en bra chans att se vad den köper! Hur ser avtalen ut, vilka nyckelpersoner finns i företaget – ta på dig köparens glasögon och fundera igenom vad han/hon tycker är viktigt.
 4. Kom ihåg att även köparen behöver tid på sig för att förbereda sig inför ett eventuellt köp! Kanske blir det inte affär första gången – då behöver även nästa potentiella köpare tid på sig!
 5. Gör en plan! Här har författarna till boken Framgångsrika Ägarskiften av Roland Dansell och Satish Sen identifierat fem steg vid ett ägarskifte:

  Steg 1 – Börja tänka tanken
  Steg 2 – Kartlägg möjligheterna
  Steg 3 – Förbered ägarskiftet
  Steg 4 – Genomför ägarskiftet
  Steg 5 – Säkerställ ägarskiftet

Genom bra förberedelser så blir försäljningen inte en överraskning för varken säljare eller köpare utan skapar goda förutsättningar för att båda parter blir nöjd och företaget blir livskraftigt långt in i framtiden! Vill du bolla frågor och få hjälp inför ditt ägarskifte är du välkommen att höra av dig till den person som jobbar med näringslivsfrågor i din kommun!

Vi vill hjälpa dig lyckas med ditt ägarskifte!

Erika Hjukström