Entreprenörskap

Vad är en entreprenör?  vilka egenskaper har en entreprenör? har vi entreprenörer i vår region?

Samhället har i alla tider försökt att kategorisera människor i olika egenskaper och entreprenörskap har varit ett flitigt belyst ämne från olika fakulteter över tid. Ordet entreprenör kommer från det franska verbet entreprendre, vilket betyder ”gå emellan” det vill säga på den tiden 1755 såg man entreprenören som en mellanhand mellan en sida som äger det finansiella kapitalet och som vill ha något uppdrag utfört och den andra sidan de produktionsresurser som krävs för att genomföra detta uppdrag. Entreprenören fyllde ett glapp.

annica_otterborg_illustration

En annan metafor för att diskutera entreprenörer av olika slag är att de, för att vara framgångsrika, bör vara engagerade med fyra olika kroppsdelar.

  • hjärna (att veta)
  • hjärta (att vilja)
  • mage (att våga)
  • lemmar (att vandra=att agera).  (de fyra V)

Nationalekonomerna började att studera entreprenörerna på 1700-talet, först vid 1960-talet började beteende-och samhällsvetenskap att intressera sig för området och sist kom management- studier på 80-talet. Från ekonomiska termer till  beteende och egenskaper hos människor och grupper till en process i ett flöde. Inget utesluter det andra, men eftersom att jag har min hamn i det beteendevetenskapiga området har jag fastnat för Tillväxtverkets definition.

def_5

Teamet, teamet, teamet. Det blir mer och mer viktigt i vår globala värld att nätverka och samarbeta för att nå resultat och framgång. Har du identifierat en möjlighet och vill göra något med dem, tveka inte att kontakta människor med olika kompetenser och egenskaper. Vi på näringslivskontoren hjälper dig gärna att hitta ditt Dream team.

Beatriz Axelsson heter jag som skriver och jobbar som affärscoach i Norsjö kommun för projektet Möjligheternas Region, jag är född och uppvuxen i Rusksele en by som blev utsedd till Västerbottens mest företagsamma by av företagarna 2016 och min reflektion kring entreprenörskap är att den sociala, kulturella miljön som hen befinner sig i har stor betydelse för om man kan utveckla sina fyra V, vi har dom alla i oss, det gäller bara att hitta de rätta kanalerna och det bästa teamet.

Jag har under min tid i Norsjö mött många entreprenörer, jag vill gärna visa några som jag har mött under det gångna året och jag är övertygad om att jag kommer att möta många, många fler.

fb0428_resized

 

 

 

 

Horses of Taiga- Florienne Colonniere , Må i Norr- Isa Hjelte & Nordic Eco Care – Sara Lindahl, tre drivna entreprenörer.

Norsjö trä

Norsjö Trä – Ralf Signarsson, alltid nära till skratt.

Vi har många entreprenörer i vår region och vi på näringsliv/tillväxtkontoren finns till för er.

Tack för att ni läser, nu kör vi/ Bea

 

 

Beatriz Axelsson