Ecopart – tillverkar Sveriges tystaste hus

Ecopart – tillverkar Sveriges tystaste hus

Andreas Lundin kommer från Stockholm och bor i Malå. Han är fabrikschef på Grönbos fabrik Ecopart AB i Bjurträsk. I dagsläget är det 23 anställda på husfabriken. Företaget expanderar mycket just nu och man har siktet inställt på att utöka väldigt mycket mer inom ett par år.

I Bjurträsk bygger man block till lägenhetshus. Blocken är helt i trä för att ha så liten åverkan på miljön som möjligt. Andreas berättar att målet för Ecopart är att man ska tillverka en våning i veckan. Ökad orderingång kommer ställa krav på mer personal och eventuellt skiftgång. 

Andreas Lundin, Ecopart

Husen de bygger är Sveriges tystaste. Under husen sitter det stora fjädrar som reducerar ljud. Denna idé är patenterad och upphovsmännen till iden är Grönbos ägare, Mattias och Anders.

Andreas berättar att de har inget krav på utbildning. Vid en anställning får man en intern utbildning. Att hitta arbetskraft har också varit lite knepigt men löst sig väldigt bra. På Ecopart finns det ett par stycken som inte har svenska som modersmål. Detta har resulterat i att deras morgonmöte är på engelska i den mån det går. Man får tänka utanför boxen när lösningarna är få!

Jessica Holmström