Dom tänker tjäna på mörkret

Dom tänker tjäna på mörkret
I den lilla byn Nästräsk, på Lena Hedmans hemgård, som ligger mellan Kåbdalis och Älvsbyn i Norbottens län pågår ett spännande bygge som skall resultera i Europas första Astroturiststation. Vi har träffat Conny och Lena från företaget Astrocenter i Nästräsk.

Conny Vikman och Lena Hedman planerar att marknadsföra den mörka vinternatten, något som många av oss kanske upplever som en jobbig period, men som är väldigt exotisk för en målgrupp som återfinns i hela världen och som har begreppet astroturism.

Astroturismstationen som byggs i Nästräsk har de bästa förutsättningarna för att skåda stjärnhimmeln eftersom byn ligger i ett område som inte är utsatt av ljusföroreningar. Från stationen kommer man att kunna studera stjärnbildningen i t ex Orionnebulosan.

Ljusföroreningar

På webbsajten Dark Site Finder kan man se graden av ljusföroreningar på hela jorden. En bild över Europa visar att det finns inte många platser som är helt mörka förutom i norra Sverige. 

Stationen byggs av tre containrar

Stationen kommer att byggas av tre containrar där två stycken sätts ihop och den tredje ställs ovanpå de andra. På taket blir det en plattform med ett kraftfullt teleskop. De kommer också att ställa i ordning ett bed & breakfast i Lenas gamla hemgård där astroturisterna kan bo.

Projektet ligger i ide över vintern och Conny och Lena hoppas kunna färdigställa anläggningen under 2020 för att vara klara att ta emot de första gästerna under vintern 2021.

Fler sätt att tjäna på mörkret?

Finns det fler sätt som företag i vår region kan tjäna på mörkret? Kommentera gärna!

Bild från sajten Dark Site Finder
Marianne Lindgren

Projektkommunikatör i NiMR, Näringslivsutveckling i Möjligheternas region.