Dags att reflektera

Tiden går fort, det är fredag igen. Igen har en vecka passerat och igen var den för kort. Slutet av veckan är ett bra moment att ta några minuter för att reflektera över hur veckan har gått. Eller kanske inte? Hur mycket tid tar vi för att reflektera? Jag kan vara ärligt, det gjorde jag inte så ofta. Inte förrän jag träffade Stig Wiklund för några månader sen. Visst reflekterade jag över saker när de inte gick bra men över saker som gick bra reflekterade jag aldrig.

20160909_154645

Frågor från Stig Wiklund

Reflektion är ofta ihopkopplad med konfrontation, man har gjort någonting dåligt och man ska lära sig av det. Men sättet jag lärde mig reflektera på är ett helt annat. I stället för att fokusera på det som har gått fel börjar man med det som var positiv. Frågor som man kan tänka på är:

  • Vad gör dig glad just nu?
  • Vad var det bästa som har hänt förra veckan?

Jo nu börjar du fundera och det är ganska svårt att ge svar på de här frågorna. Det är bara för att man inte har lärt sig fundera över det som har gått bra. När jag reflekterar över det jag har gjort använder jag tre frågor. Det är tre frågor som jag även använder i mina samtal med företagare. De tre frågor är:

  • Vad har gått bra?
  • Vad kunde jag ha gjort bättre?
  • Hur kan jag göra det bättre?

Som man kan se är det mycket positivare. Och det är nyckeln i att komma framåt. Ovanstående frågor hjälper att på ett positivt men realistiskt sätt reflektera över dagen, veckan eller året som har gått. Först är det lite svårt att komma fram till ett bra svar, men med tiden blir det enklare. Så, varför inte börja måndagens möte med: Vad är det bästa som har hänt i helgen?

 

(Ps. Det bästa som har hänt mig denna vecka? Såg en bäver när jag var ute och fiskade igår. Helt fantastiskt att se någonting sånt där!)

Coenraad Coster