Är hållbarhet något för inlandets företag?

Vad är egentligen hållbarhetsarbete och är det något företag i inlandet ska arbeta med? Förutom att hållbarhetsarbete bidrar till ett bättre samhälle, ger det också mer pengar på sista raden för företagaren. Finns det något enkelt sätt att komma igång, kan man säkert fråga sig.

Säkert arbetar ni redan med hållbarhet i företaget. Tre starka faktorer förenas; ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.  Kanske sponsrar ni det lokala idrottslaget, klimatkompenserar för utsläpp, har jämställda löner, återvinner det som går eller erbjuder personalen friskvårdspeng? Det viktiga är att låta era drivkrafter verka för en hållbar företagsutveckling.

Nätverket Sustainergies matchar studenter och företag för att främja hållbara arbetssätt och hjälper till att förmedla studentuppdrag och praktikplatser. Kanske kan de hjälpa er med fortsatt utveckling av ert hållbarhetsarbete?

Sofi Marberg, verksamhetschef på Visit Hemavan Tärnaby AB, berättar om samarbetet med Sustainergies: ”Under 2016 hade destinationsbolaget börjat samarbeta med Region Västerbotten och deras projekt AC Hållbar Export, som leddes av Dan Jonasson. De hade som mål att utveckla hållbara destinationer i hela länet för att hjälpa oss ta steget till att bli mer medvetna och arbeta med hållbarhetsfrågor. Här insåg vi att vi hade mycket att lära. Destination Gold of Lapland (Lycksele, Malå, Norsjö och Vindelns kommuner i samverkan, reds anm.) tipsade om studentnätverket Sustainergies. Vi såg direkt behovet av att få med någon utifrån både för att internt hålla igång kunskap i hållbarhetsfrågor och för att få fokusera på ämnet. Vi ville även ha en resurs att stärka upp oss när vi jobbar med företagen på destinationen.

Hur gick vi då tillväga?

Sofi Marberg
Sofi Marberg, verksamhetschef Visit Hemavan Tärnaby AB.
Foto: Marianne Lindgren

Vi kontaktade Markus Danell på Sustainergies, förklarade vårt behov och vad vi var för typ av företag och destination. Det var en förutsättningslös första kontakt. Nätverket vägledde oss, frågade om behov och tidsspann och när vi tyckte det var lämpligast under året. Vi landade i att göra en annons och erbjuda en tio veckors praktikplats. Tillsammans tydliggjorde vi uppdraget och sedan skrev Sustainergies ihop en annons som lades ut i deras studentnätverk. Vi landade i att söka en praktikant från november 2016 men det tog fram till januari 2017 innan vi hittade rätt. Efter en intervju bestämde vi oss för att starta upp en period på tio veckor tillsammans med vissa uppehåll för tentor och andra uppgifter.

Vi formulerade en annons där inte bara uppdraget skulle vara viktigt utan även platsen. Trots att vi ligger en bit ifrån universiteten skulle vi ändå kunna locka någon till vårt område.

Lyckad matchning

Monika Brandtberg som hittade till oss pluggade i Östersund men var bosatt i Trosa och var hos oss hela vintern. Det var en riktig höjdare att henne hos oss och vi upplevde många fördelar både för organisationen, destinationen och hennes studier. För oss var det otroligt värdefullt att ha någon som hela tiden kunde ha hållbarhetsperspektivet på allt vi gjorde. Monikas drivkraft var att se om det hon lärt sig i teorin kunde omsättas i praktiken. Hon tyckte också att det var spännande att jobba med destinationen i stort och fick fria händer kopplat till omvärdskoll och kunde reflektera över det vi skrev och pratade om. Monika hjälpte oss med förbättringar på webben och det är hennes förtjänst att vi har Gröna Rutan i veckobrevet som vi skickar ut till företagen på destinationen. Vi inkluderade henne direkt i vårt arbete med AC Hållbar Export och den hållbarhetsgranskning som påbörjats vilket bland annat innebar rundabordssamtal, företagsträffar, utskick av hållbarhetsenkät till lokal företag. Resultatet av granskningen gav oss vetskapen om att vi på destinationen kommit riktigt långt på vissa punkter och hade glapp på andra håll. Arbetet gav oss en rejäl skjuts framåt och förutsättningar för att fortsätta arbeta med hållbarhet.

För oss var det otroligt värdefullt att ha någon som hela tiden kunde ha hållbarhetsperspektivet på allt vi gjorde.

Rekommenderar samarbete

Jag vill verkligen rekommendera andra företag att kontakta Sustainergies för studentsamarbeten. För oss var det otroligt givande! För dem var det var viktigt att förstå vårt behov. De stod för förmedlingen av kontakten, skötte löpande uppföljning med oss och tog hand om studenthandledningen. De hade ett tydligt ramverk som beskrev hur de kunde och skulle hjälpa oss. Efteråt återkopplade det med en utvärdering av hur samarbetet fungerat med dem som organisation samt att vi fick ge feedback på deras arbete.”

Sustainergies logotyp

Låter ett samarbete med studentnätverket Sustainergies intressant för ert företag?
Läs mer här: https://sustainergies.se/samarbeta/

Karin Lundberg

Affärscoach i Möjligheternas Region på Storumans Näringslivskontor i Västerbottens län. Har kontoret på Bergastigen 31 i Tärnaby. Kommer gärna ut och besöker dig!