För ett par veckor sedan var vi affärscoacher på en träff med Länsstyrelsen och träffade handläggarna av företagsstöd. Två mycket intensiva och intressanta dagar.
Varje år får länsstyrelsen pengar av regeringen som ska användas till olika företagsstöd. Dessa stöd ska hjälpa länets företag att få en långsiktig lönsamhet och tillväxt. Läs mer om stöden på länsstyrelsens hemsida under rubriken Västerbotten/näringsliv och föreningar.
Vi vill särskilt lyfta fram följande stöd:
Tillväxtchecken riktar sig till grupper som är underrepresenterade när det gäller att söka samt beviljas företagsstöd. Dessa företag är kvinnor som äger och driver företag samt företagare, kvinnor och män, födda utanför norden som bott i Sverige i 10 år eller kortare.
Checken kan lämnas till mikroföretag, max 9 anställda, i hela länet utom i Umeå tätort. Bidrag kan lämnas med upp till 75 procent av godkända kostnader med högsta möjliga stödbelopp på 150 000 kr.
De kostnader som kan beviljas i Tillväxtchecken är enbart ”mjuka kostnader”. Kostnader för maskiner, inventarier eller ombyggnationer utgör inte stödberättigande kostnader.
Exempel på stödberättigande kostnader kan vara:
- Konsultkostnader för produktutveckling.
- Konsultkostnader för affärsutveckling.
- Konsultkostnader för organisationsutveckling
- Särskilda kompetens-/utbildningsinsatser som inte är ett direkt krav för huvudverksamheten (men för att bredda verksamheten han detta vara möjligt)
- Särskilda marknadsföringsinsatser.
Stödet är ett försumbart stöd. Kostnader som bedöms som ordinarie verksamhet är inte stödberättigande och företaget ska driva en affärsmässig verksamhet, ej hobby. Endast en Tillväxtcheck per företag kan beviljas. Möjligheten att ansöka om denna check kommer vara 2017-03-01 – 2018-03-15.
Jämställdhetschecken kan lämnas till alla små och medelstora företag i länet, utom i Umeå tätort, för investeringar i sitt jämställdhetsarbete. Bidraget kan lämnas med upp till 75 procent av godkända kostnader med högsta möjliga stödbelopp på 150 000 kr. (200 000 kr i godkända kostnader)
De kostnader som beviljas i Jämställdhetschecken är enbart ”mjuka kostnader”. Exempel på stödberättigande kostnader kan vara:
- Konsultkostnader för framtagning av en jämställdhetsplan eller motsvarande.
- Konsultkostnader för framtagning av en lönekartläggning.
- Konsultkostnader för att utveckla och stärka sitt jämställdhetsarbete.
Stödet är ett försumbart stöd och enbart kostnader förenat med jämställdhetsutveckling kan ingå. Kostnader som bedöms som ordinarie verksamhet är inte stödberättigande och företaget ska driva en affärsmässig verksamhet, ej hobby. Möjligheten att ansöka om detta bidrag kommer finnas 2017-03-01 – 2018-03-15
Related Posts